Boehringer Ingelheim

Boehringer Ingelheim is een innovatief farmaceutisch concern dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor mensen en dieren met aandoeningen die nog niet of slechts onvoldoende behandeld kunnen worden. Als zelfstandig familiebedrijf heeft Boehringer Ingelheim wereldwijd 138 vestigingen in 47 landen en meer dan 41.000 werknemers. In 2008 behaalde Boehringer Ingelheim wereldwijd een netto omzet van 11,6 miljard euro waarbij bijna 20 % van deze omzet werd besteed aan research en ontwikkeling.

In Nederland heeft Boehringer Ingelheim een vestiging in Alkmaar met ongeveer 280 medewerkers. Van hieruit worden diergeneesmiddelen en geneesmiddelen voor humane doeleinden aan dierenartsen, ziekenhuizen, apotheken, huisartsen en drogisten geleverd.

De veterinaire divisie Boehringer Ingelheim, Vetmedica, levert een uitgebreide reeks diergeneesmiddelen ten behoeve van zowel landbouwhuisdieren als paarden en gezelschapsdieren. Door te investeren in de ontwikkeling van nieuwe diergeneesmiddelen is Boehringer Ingelheim in staat om producten te leveren met een hoge toegevoegde waarde voor de dierenarts, de dierhouder en het dier. Vetmedica heeft de laatste jaren een zeer sterke groei doorgemaakt en behoort inmiddels tot de top 5 van veterinaire farmaceutische bedrijven in Nederland.

Boehringer Ingelheim Vetmedica wil een partner met toegevoegde waarde zijn voor de Nederlandse dierenarts en dierhouder. Binnen onze markt- en klantgerichte organisatie staan relatiebeheer, marketing en kennis centraal. Ons enthousiaste team levert toegevoegde waarde voor onze klanten door innoverende producten, kennis, service en betrouwbaarheid.

De ontwikkeling en productie van onze farmaceutische producten en vaccins vindt met name plaats in Duitsland en de Verenigde Staten. Er wordt nauw samengewerkt met universiteiten en onderzoeksinstituten. Het productassortiment van Boehringer Ingelheim Vetmedica wordt als volgt onderverdeeld.

Vaccins.
Het belangrijkste product is Ingelvac CircoFLEX, het eerste 1-shot vaccin tegen PCV- 2. Ongeacht het niveau van maternale antistoffen zijn biggen vanaf een leeftijd van 2 weken met één vaccinatie beschermd tegen het circovirus. Begin 2010 is door Vetmedica het tweede vaccin in de FLEX lijn op de Nederlandse markt geïntroduceerd: Ingelvac MycoFLEX. Dit 1 shot vaccin tegen mycoplasma wordt bij biggen op een leeftijd vanaf drie weken toegediend.
Andere vaccins zijn: Enterisol Ileitis, een vaccin ter vermindering van het voorkomen van een bacteriële darmontsteking (PIA) bij varkens. Dit vaccin wordt door het drinkwater verstrekt. Ingelvac PRRS, werkzaam tegen de ziekte abortus blauw bij varkens. Insol Dermatophyton, een preventief en curatief vaccin ter bestrijding van huidschimmel infecties bij paarden, honden en katten.

Specialitées. Boehringer Ingelheim heeft in dit segment een sterke positie. De succesvolle ontstekingsremmer Metacam is beschikbaar voor honden, katten, paarden en bij varkens en runderen onder de naam Novem. Vetmedin is een innoverend hartpreparaat voor honden, dat de kwaliteit van het leven verbetert en de levensduur van hartpatiënten verlengt. Voor paarden zijn oa. gerenommeerde producten als Ventipulmin, Sedivet, Sputolysin en sinds 2009 Compagel op de markt. Voreen suspensie I.M. is al jaren een veel gebruikt lang werkend corticosteroïd met een brede registratie. Het product is inzetbaar voor rund, varken, paard, hond en kat. Buscopan Compostitum is een vertrouwd product bij diarree, spastische koliek en slokdarmverstopping bij rundvee en varken. Het zorgt bij kalverdiarree voor sneller herstel en minder vochtverlies.

Behalve receptgeneesmiddelen beschikt Boehringer Ingelheim over een portfolio voedingssupplementen waaronder onder andere Bovikalc en Benfital Plus voor rundvee, Canikur Pro voor honden en de Equitop reeks voor paarden.

Antibiotica. Boehringer Ingelheim richt zich steeds meer op preventie in plaats van curatief behandelen. Antibiotica vormen dan ook een kleinere productgroep, alleen toegespitst op de behandeling van mastitis bij melkkoeien. Grootste product is hier het injectiepreparaat Mamyzin. Daarnaast bevat de reeks sinds kort het mastitispreparaat Ubrolexin voor lokale behandeling in het uier.